Nu er det i sandhed blevet sommer, både når man ser på datoen og på vejret og på blomstringen. Mange roser er jo allerede sprunget ud. Selvom det er varmt, og solen skinner, er der alligevel en friskhed over haven, som vil aftage, efterhånden som vi kommer længere og længere ud på sommeren.
Stjerneskærm/ astrantia har blomstret et stykke tid og vil fortsætte med det en rum tid endnu. I år vil jeg dog gøre mig hård og klippe dem tilbage, så de ikke sår sig selv alle vegne.
Åkandemagnoliaens blomster er et lille kunstværk, som ikke holder ret længe i denne varme.
Her i juni kan man nyde den første blomstring i gruppe 2 klematis. Jeg viser the President og Omoshiro. Den sidstnævnte havde jeg nærmest afskrevet, da den så elendig ud sidste år.
Silberwolke tror jeg er vores største og mest blomsterrige rhododendron, og så står den solitært i modsætning til alle de andre.
Rhododendron camchaticum er nærmest invaderet af den blå lærkespore. Corydalis Craigton Blue hedder den.
I samme bed er der også et samspil mellem anemone obt. Pradesh og plettet gøgeurt/ dactylorhiza maculata.
Sprengeri er den sidste tulipan, der blomstrer og samtidig den mest stabile, idet den trofast dukker op år efter år. Det er fint, for det er langt fra alle løgforhandlere, der har den i sortimentet.
Bispehuen epimedium Amber Queen har jeg vist tidligere, men synes, dens blomstring er så fin i år, at den fortjener genvalg.
På en amerikansk blog læste jeg, at den pågældende blogger opfatter eventuelle blomster på en plante som en ekstra bonus, mens det er bladene, der er det interessante. Det kan jeg godt følge ham i i et vist omfang, selvom jeg nødigt ville undvære de blomster, jeg lige har vist billeder af. De blågrå blade på hosta krossa regal sammen med de chokoladebrune nye blade på bronzeblad/rodgersia pinnata er dog i mine øjne lige så smukt et syn, som to blomstrende planter ville være.
Farveholdningen er noget nær den samme i det næste billede, hvor der står en rødbladet dværgberberis i baggrunden. I midten er himmelsk bambus/ nandina domestica obsessed ved at udvikle nyt, farverigt løv, og i forgrunden er det knoldet draphavre/ arrhenatherum elatius var. bulbosum, der dominerer billedet.
Mørkløvet sølvlys/ cimicifuga eller actaea og det nye løv på en rhododendron har nogenlunde samme effekt.
Japansk fjerbregne/ athyrium nipponicum Godzilla klarer farvesammensætningen selv helt uden hjælp fra andre planter.
Athyrium filix-femina 'Dre's Dagger' tilhører samme bregneslægt som Godzilla, men har et helt andet udtryk.
Den sidste plante, jeg vil vise, hvor bladene helt klart er blikfanget, selvom blomsterne er kønne og bliver efterfulgt af mørkeblå bær, er paraplyblad/ diphylleia sinensis. Det er første år, den er blevet så stor - det største blad måler 52 cm fra spids til spids - og det kunne være fristende at gætte på, at den i modsætning til mange andre planter virkelig har nydt godt af al den regn, vi fik sidste år.