Quantcast
Channel: hortofilia
Viewing all 841 articles
Browse latest View live

lidt forskelligt

$
0
0
Selvom solen glimrer med sit fravær, er der mange planter, som gløder i gråvejret, eller hvis farver er blevet endnu mere intense. Pinky Winky synes jeg er mere iøjnefaldende end nogensinde før.

Hortensiaen herunder er lige så iøjnefaldende, bare på en anden måde.

Død mands fingre/ decaisnea er også blevet endnu mere blå

Hosta venusta var en sjældenhed for år tilbage som den eneste dværghostaart i handelen. I dag vrimler det med hundedyre, bittesmå musehostaer, og venusta ses stadigvæk ikke særlig ofte. Den deler sin runding her med hundetand, der blomstrer om foråret.

18. juli blomstrede hostaen, og det gør den rigtig godt.

I det større billede oplever jeg, at hostaen trækker den gule farve frem øverst i liljerne og i de andre hostaer på billedet.

Da jeg tog billeder af  rosenslynger / rhodochiton og gul fasanbusk / leycesteria formosana, tænkte jeg, at de havde nøjagtig de samme farver; men når man ser dem sammen, er der alligevel en lille, men tydelig nuanceforskel.


Oliventræet har vi flyttet frem og tilbage en del år efterhånden. Alligevel er det første gang, det producerer rigtige oliven - altså kun to, hvis sandheden absolut skal frem:-}



Svaleurt/ chelidonium majus eller meconopsis villosa eller skovvalmue /stylophorum diphyllum??????
Frøene blev sået som meconopsis villosa, men er det helt sikkert ikke. Indtil nu har jeg gået ud fra, at det var skovvalmue; men de oprette frøstande tyder mere på svaleurt, så det.... Jeg faldt over dette link, som viser, at jeg ikke er den eneste, der har besvær med at skelne dem fra hinanden.
            

Under alle omstændigheder fungerer planten udmærket som bunddække under en lav kristtjørn.

Den krybende aster snow flurry er også et udmærket bunddække. På afstand kan de små astersblomster godt minde om snefnug.


ingen egentlig rød tråd

$
0
0
- men løst og fast fra en stille og grå og halvvåd oktobersøndag. Og så alligevel. Måske kan man godt sige, at den røde tråd har været, at jeg har styret uden om efterårsløvet.
Den hvide høstanemone er en rigtig drillepind, vanskelig at få gang i og ustyrlig, når den først har fået fat. Den blomstrer til gengæld længe, er smuk  og får dekorative frøstande. Det er ikke hvert år, vi når at se de dunede frøstande.

Cobaea pringlei blomstrer stadigvæk på livet løs, men blomsterne ødelægges ret hurtigt af regnen.

Pilebladet solsikke når måske ikke at springe helt ud. Knopperne er i mine øjne også mere spændende end de små gule kurveblomster.

Det triste vejr har fået mig til at bringe de første ikke-blomstrende krukker i sikkerhed for eventuel nattefrost og i ly for den evindelige regn. 

Geranium maderense er heller ikke hårdfør. Fordi den står så fint i bedet, har jeg besluttet, at den ikke  skal graves op, men vinterdækkes på en eller anden måde.

Når man ser planten i modlys, kan man lettere få øje på dens specielle opbygning nærmest med en stamme.

 Hydrangea Mirai har set ud, som om tørken havde gjort det af med den, og så leverer den alligevel nogle få smukke blomster her i anden halvdel af oktober.

I vores lille spaltebed leverer en lav dueskabiose / scabiosa columbaria nana en stor genblomstring.

Rundt omkring i butikkerne sælges der for tiden flotte grenkugler, hvilket  fik mig til at lokke Søren med på, at vi prøvede at lave noget lignende selv, og det skulle gerne være en rigtig stor kugle. Han startede med at lave en skabelon af noget hegnstråd, han havde liggende, og så har vi bundet lianer af vild kaprifolie fast på den, mange af dem nogle som i forvejen havde flettet sig ind i hinanden. Kuglen har nok en lidt flad nakke - nærmest ligesom min morgenfrisure - men ellers er den blevet  grov og rustik og lige præcis sådan, som jeg havde håbet på.
Lav pudeasters / aster dumosus Kristina

Louise Odier

kølighed

$
0
0
Sidste nat var vi ganske tæt på frysepunktet, og igen i nat meldes der om nattefrost i Nordjylland. Så er det sædvanlige spørgsmål, om Salling også får en snert eller går fri. Luften føles i grunden dejlig frisk oven på sådanne lave temperaturer, selvom vi selvfølgelig ikke ligefrem ønsker besøg af frosten.
Her kommer lidt forskellige motiver fra oktoberhaven, først en figen med et bunddække af helleborus

De sidste to formiddage er solen  trængt igennem skylaget og har skabt en behagelig dis på nogle af billederne.

Blåbær og udgået frugttræ med humle


Diamantgræs(calamagrostris brachytricha) sammen med oktober-stormhat, aconitum carmichaelii

Pæretræet er vist aldrig blevet fotograferet før eller kun som en del af frugthaven. Dens blade er i øvrigt utroligt langsomt omsættelige.

Clematis versicolor og Graham Thomas har friske knopper, mens der kun er frøstande tilbage i viorna.
                

Twynings after eight

Hydrangea bluebird er nok den mest raffinerede plante, når det kommer til efterårsfarver, men der er mange om buddet.

Druemunke/ actea pachypoda - bærrene er giftige for mennesker, men harmløse for fugle. Derfor undrer det mig, at de bliver hængende.

mest træer

$
0
0
Hver gang vi kører ind på gårdspladsen eller går ud ad døren og kigger mod øst, møder blikket uvægerligt dette gamle boiken æbletræ.

Det er fyldt af stenhårde, eddikesure æbler, som bliver hængende, indtil frosten har blødgjort dem. Så bliver de ædt af fuglene.

Stammen er interessant og kroget, ligesom den skal være på et gammelt æbletræ.

Ser man godt efter, opdager man også lette, fligede blade - de tilhører Lykkefund, som bor til leje i træet.

Rosen bliver ikke deadheadet og producerer nogle ganske kønne små hyben.

Formiddagsskygger

Hvad er dog dette? Jo, det er et udgået blommetræ og Constance Spry, som er lænket sammen, set fra nordsiden, hvor rosen ikke fylder ret meget.

Tulipantræets gule farve går vi altid og venter på at se om efteråret. Den starter inderst inde i træet, hvilket jeg hermed kan dokumentere.


Forskellige bladformer  - krukkeplanten er en rispapirplante (tetrapanax papyrifer rex).

Dahlia tamburo

Amsonia hubrichtii  i efterårsdragt er den guleste staude, jeg overhovedet kan komme i tanker om.

Orkidebeskyttelse

Hovsa! Er det allerede mørkt?

$
0
0
Jeg gik og ventede på, at solen skulle vende tilbage, så jeg kunne tage nogle flere billeder. I stedet for var det pludselig blevet for mørkt. Ginkgo biloba iført guldlamé havde jeg heldigvis nået at snuppe.

Brogetbladet etagekornel / cornus controversa variegata har vi lige flyttet fra et trængt hjørne til et sted, hvor den bedre kan udfolde sin  specielle vækstform. Rådyrene ynder desværre at nippe de yderste grenspidser af.

Vi har på fornemmelsen, at rådyrene slentrer rundt inde i læhegnet om natten som f.eks. her.

Frøstande af staudeagtig pengeurt / lunaria rediviva
                   
To flotte elefantgræsser: Dronning Ingrid og Kleine Silberspinne
      
  Praying hands

Clerodendrum bungei / skæbnetræ med friske knopper og blomster



mild, solrig og blæsende

$
0
0
Sådan var 1. november, og på sådan en dag er det svært at forestille sig, at der måske kommer nattefrost inden for kort tid. Når solen skinner, lægger man både mærke til blomster og løv, selvom blomstringen ikke er, hvad den har været.
En genblomstring i clematis romantika er ikke noget, vi normalt ser. Blomsterne gjorde også opmærksom på, at noget af løvet har udviklet  flotte løvfaldsfarver; det er heller ikke noget, vi plejer at lægge mærke til.


A match made in heaven: Kinesisk voksbusk /Sinocalycanthus Sinensis og en hortensia

Ligheden med kanelbusken (Calycanthus-Sinocalycalycanthus raulstonii Hartlage Wine)er slående.
 



Rozanne
                                                                            
                                      Aster lateriflorus Lady in Black - et beskedent udsnit

Høststenbræk / saxifraga cortusifolia fortunei i forskellige udformninger



Allium thunbergii 'Ozawa'

Evelyn

novemberstart

$
0
0
Nogle planter stråler virkelig i sollyset, og pinky winky er bestemt en af dem, her set i gårsdagens morgensol. Senere blev vejret gråt og overskyet, og sådan har det også været i dag.



Så sent som i  tirsdags lagde jeg mærke til, at podophyllum spotty dotty stod med flotte, friske blade. I går oven på nattefrosten hang den gevaldigt med ørerne, og jeg tvivlede på, at de ville blive rettet op igen.

Det blev de nu alligevel, faktisk allerede om eftermiddagen.

Den største overraskelse var dog, at der også åbenbarede sig en blomsterklase under en af bladene.


Pilebladet solsikke nåede at springe ud, og blomsterne er større, end jeg huskede.

Rhapsody in blue blomstrer i toppen af et par megalange stængler, og Mozart blomstrer som altid længe.


Det kunne være fristende at prøve at dække klokkeranken, når nattefrosten vender tilbage i næste uge, for at så mange knopper som muligt  kan nå at springe ud. 

 Så meget sol så vi i dag, og da var klokken over fire om eftermiddagen.

Ginkgo biloba og tulipantræ/liriodendron 

en kold weekend

$
0
0
Selvom vi hverken har haft nattefrost eller sne, har de sidste dage været kolde. Især i dag synes jeg, blæsten gik gennem marv og ben. Så er det godt, man kan hygge sig inde i varmen.

Som altid på denne tid har mange bloggere vist flotte og fantasifulde krukker. Jeg kan hurtigt vise mine, for der er kun to.

Den lave krukke er fyldt med løg af tulipanen Akebono, mens planten i den høje krukke hedder Winter Bells. Jeg har en enorm svaghed for flotte helleborusplanter.

Himmelsk bambus/nandina domestica obsessed  har jeg ladet blive stående ude lidt endnu, så den kan pynte med de flotte blade.

Tre lilla motiver: hortensiablade, glasbær og vernonia/ jernurt i 2 meters højde



Roser:Alissar, Princess of Phoenicia, Sally Holmes og Eden.




det var den sæson

$
0
0
I går var vi rigtig flittige og gravede dahlier op og kørte de sidste frostfølsomme krukkeplanter i sikkerhed i drivhuset. Vejret var perfekt til arbejdet, tørt og stille. Solen kiggede frem engang imellem, og temperaturen var lige omkring frysepunktet. Det kunne ikke være bedre.
Den dahlia, der havde flest friske blomster, var den mørke karma chok, som nok også er min personlige favorit.

Vi har heldigvis den gamle stald, hvor der er masser af plads til opbevaring. Hvis vi får ekstreme kuldegrader, kan vi starte genvindingsanlægget, som hænger under loftet, fra dengang der var dyr i stalden. Indtil videre har det nu aldrig været nødvendigt.

Jeg er blevet spurgt ind til frugten på vinget benved/ euonymus alatus. Den er meget mindre end på billedet her og et helt lille kunstværk med en utrolig farvekombination. De hænger normalt enkeltvis.

Clematis rehderiana har stadigvæk nydelige små blomsterklaser. 

Voksen vedbend/ hedera helix arborescens er overstrøet af  sine diskrete blomster og frugter. Indtil det blev for koldt for dem, var den omgivet af utallige svirrefluer. De lokkes sikkert til af blomsternes temmelig specielle lugt.

Prince hedder denne lave asters. Blomsten ligner lady in black til forveksling; men planten er betydeligt lettere at passe ind i et bed.

Snow flurry er dekorativ på sin krybende facon, ikke mindst i dag, hvor den er dækket af morgenrim.

Omvendt er kongebregnen/ osmunda regalis  tilsyneladende helt upåvirket af minusgraderne.

I sensommerbedet ses det tydeligt, at natten har været kold. 

Fra denne vinkel bemærker man især de to store blåtoppe/ molinia caerulea.  Den forreste er Windspiel og den mere oprette i baggrunden Skyracer. Når frosten rigtig får fat, knækker de flotte aks desværre ned.

brutalt

$
0
0
Det ord dækker vist meget godt mødet mellem nattefrosten og saftspændte, uforberedte planter. Den lille helleborusblomst er gearet til at kunne tackle minus-grader, mens klokkeranken ikke kan stille noget op.

De mange knopper kommer  ikke til at springe ud, og vi kan lige så godt fjerne opbindingen og lægge planten som vinterbeskyttelse over rødderne.

Blandt roserne ser det ud, som om det er de solide knopper, der bedst er i stand til at overleve, og dem er der forbløffende mange af.


Clematis durandii har overlevet, fordi den har ligget beskyttet med blomsten vendt ned mod sit bunddække.

De asters, der blomstrer endnu, gør også fin modstand. 


Mens det kan skære en i hjertet at opleve blomster og planter, der har fået kniven  af frostvejret, er det anderledes opløftende og ofte en æstetisk oplevelse at møde kombinationen af frøstande og rimfrost som her hos den gule solhat. Frøene har sikkert oven i købet gavn af en omgang kulde.


Opløftende er også synet af de stedsegrønne planter, der nærmest ser ud til at trives i kulden som f.eks. dværgfyrren Sea Urchin.
 

lidt om græsser

$
0
0

Græsser er heldigvis blevet et udbredt element i tidens haver.


Pennisetum alopecuroides 'Hameln'/lampepudsergræs

De mest udbredte er nok elefantgræsserne, sikkert fordi de udvikler sig først på sæsonen og derfor er til salg  på planteskolerne om foråret, når haveejerne begynder at drømme havedrømme.
 miscanthus sinensis morning light

Det er i grunden lidt ærgerligt, for de er samtidig den gruppe, der vokser hurtigst, og derfor kan de let blive for store i mindre haver. Der findes mindre elefantgræsser; men de er jo ikke så hurtige at opformere for planteskolerne, så dem skal man nok lede lidt efter. Her kommer et par stykker.
 miscanthus sinensis adagio

miscanthus sinensis kleine silberspinne

Staudehirse/rishirse/ præriehirse/ panicum virgatum er en helt anden type, og fordi den udvikler sig i den varme årstid, er den sjældent i handelen om foråret, eller ser ikke ud af noget som helst på det tidspunkt.
panicum virgatum heavy metal


1. september

Det er en skam, for dens elegante vækstform passer ind alle steder, og der skal gå en del år, før den bliver for stor. På det næste billede ses tydeligt forskellen på hirsens og elefantgræssets vækstform.

Faktisk er det sådan, at mens elefantgræsserne skal holdes lidt ned, så skal man omvendt beskytte hirsen mod for dominerende naboer.
panicum virgatum shenandoah

 

kedelige november

$
0
0
Mildt, gråt og fugtigt, og mørkt er det stort set hele dagen! Når den blege novembersol endelig mander sig op til at trænge igennem skylaget for en kort bemærkning, stiger humøret straks et par grader.
.
Der ligger uendelige mængder af blade og æbler og venter på at blive fjernet.

Fuglene gør, hvad de kan, for at hjælpe med opgaven.

At dømme efter mængden af nedfaldne blade skulle man tro, at træerne havde smidt dem allesammen; men det er ikke helt tilfældet. Stjernemagnoliaen smider først parykken, når det det bliver tilpas koldt, og vores guldazalea smider også altid sine blade sent.


Papirbarklønnen/ acer griseum har smidt nogle af sine blade, og i år ser det ikke ud til, at  de resterende allesammen får den glødende røde farve.

Black beauty er lidt af en skuptur i sit efterårsantræk.

Det er frøstandene på martagonliljen og stewartia også.



Når det drejer sig om blomster, er det som sædvanligt især roserne, der er leveringsdygtige i nye blomster og knopper. Nu begynder de at bære præg af, at det er sidst på sæsonen.

Den hvide lærkespore fortjener en fortjenstmedalje af flere grunde. Den er en af de første og en af de sidste til at blomstre, og så er den utrolig dygtig til at så sig selv de helt perfekte steder.

Liriope startede blomstringen i begyndelsen af september og har overlevet den kolde periode fint.

Til slut en vinterasters, der kom som en bonusplante sammen med nogle stauder. 

stumpery og land art - nogle overvejelser

$
0
0
Henover efteråret har vi arbejdet videre på vores stumpery/stubberi /stubbed.  Vi rokerer jævnligt rundt og frem og tilbage med stubbene i forsøget på at finde frem til den i vores øjne bedste placering. Samtidig skal vi huske at tage hensyn til de næsten usynlige, nyplantede vækster, mest bregner og storkonval, som forhåbentligt vil sætte deres præg på bedet, når det bliver forår.
 
Min haveglade svigerinde var meget diplomatisk forleden, da hun blev præsenteret for bedet. Hun tænkte tydeligvis, at det da var noget underligt noget (og det er jo ikke løgn), men sagde bare noget i retning af, at der kunne børnebørnene sikkert godt finde ud af at lege. På en måde satte hun fingeren på noget væsentligt; for en have er jo i bund og grund en legeplads - ikke mindst for de voksne.

Jeg er blevet bidt af at lave liankugler i forskellige størrelser, som bliver placeret rundt omkring blandt og på stubbene. En af dem drattede ned fra den grenkløft, den var blevet lagt i, og havnede lige på "pandepiggen" på en øglelignende lille stamme

Nu ser det ud, som om øglen er gået i delfinskole og er ved at lære at jonglere med sin bold nøje overvåget af en voksen øgle.


En slange er også dukket op og et andet mystisk væsen. Måske er det en afdeling af Jurassic Park, der er ved at udvikle sig.

Undervejs i forløbet er jeg stødt på kunstformen land art, som jeg synes, det giver god mening at reflektere over i denne sammenhæng. Ikke sådan at forstå, at jeg opfatter vores projekt som kunst, slet ikke, men hvis man definerer land art somlandskabsinstallation ligesom i denne artikel, kan jeg alligevel finde mange lighedspunkter, som giver stof til eftertanke:

- Udgangspunktet er erkendelsen af, at al menneskelig aktivitet i naturen handler om at forsøge at ordne, kontrollere, udnytte og organisere.

-Land art kommer ofte til udtryk som sporsætning, omorganisering og strukturering - alt sammen tegn på menneskelig aktivitet.

-Naturen vinder altid til sidst. Overladt til sig selv vokser værket til, nedbrydes, omformes af vejr og vind og indgår i naturens cyklus. På den måde kan man sige, at Land Art forholder sig meget bogstaveligt til temaet forgængelighed.

- Netop på grund af installationens forgængelighed bliver dokumentation i form af fotografier et vigtigt element.

Disse punkter og de følgende overvejelser tænker jeg godt kan udfoldes til at være relevante for mere eller mindre al haveaktivitet. Jeg bruger med vilje ikke ordet havekunst, dels fordi jeg har utrolig svært ved at definere det som begreb, dels fordi det i mine ører sender nogle ganske irrelevante signaler.
 

Grethe Ørskov opererer i bogen  Om skulptur og skulpturoplevelse” (s. 9-20) med begreberne objet trouvé, skulptur og skulptur-kunstværk. Træstammen herover er en objet trouvé (en funden genstand), der samtidig opfattes som en skulptur, fordi vi har udvalgt den til at være det. Derimod er den ikke et kunstværk, idet den ikke er menneskeskabt i modsætning til skulpturen herunder.
Billedresultat for erik thommesen kvinde

Erik Thommesen: Kvinde, hentet på Pinterest
En funden genstand kan imidlertid godt "indgå som bearbejdningsmateriale for et skulptur-kunstværk" (s.16), og så er vi tilbage ved f.eks. land art - og så måske alligevel også vores stubbed, selvom min mavefornemmelse siger nej. Et interessant eksempel på en kunstner, som arbejder med land art/ environmental installations er den danske, i Skotland bosatte keramiker Lotte Glob

Hvorom alting er, hvad enten stubbedet defineres som en legeplands, en skulptur eller et kunstværk, så er det helt klart en kreativ proces med en æstetisk dimension, vi har gang i (igen kan man vel beskrive meget haveaktivitet på samme måde), og når jeg læser Grethe Ørskovs gennemgang af skulpturens  forskellige egenskaber og organiseringmuligheder, får jeg sat ord på rigtig mange af de overvejelser, vi gør os, når vi går og rykker rundt på / leger med vores materiale.

hvad har vi tilbage derude?

$
0
0
Jo, der er stadigvæk roser i forskellige stadier.

Hot chocolate og Mozart fortjener at blive set særskilt.


Så er der asters - den blå  er mindre stiv i væksten, end man forventer af en asters. Det ærgrer mig, at jeg ikke ved, hvad den hedder - måske maackii. Den er rigtig god til at flette sig ud og ind af sine naboplanter.



Klematis er der også, nemlig durandii og romantika. Romantika er mindre mørk nu, end den er i sæsonen.



Der er også pilebladet solsikke og lunaria Corfu Blue, som blomstrer sporadisk hele året. Dens frøstande er grønne, som man måske lige kan skelne.

Og så skal man til at holde øje med juleroserne - det foretrækker jeg nu engang at kalde dem i stedet for påskeklokker, og helleborus kan virke lidt tungt i nogle sammenhænge.

nu har jeg set det med

$
0
0
- altså at jeg er røget med på en trend, i dette tilfælde hjerte-trenden. Typisk nok er det sket ved, at noget, jeg har gjort i årtier, med tiden er gået hen og blevet in. Opskriften fandt jeg oprindeligt  i et adventsnummer af Alt For Damerne midt i 80erne, Søren lavede en skabelon af et dobbelt lag hegnstråd, og så har jeg hvert år bundet forskellig slags grønt på, alt efter hvad der har budt sig til i haven.

I år er hjertet blevet mere luftigt og skødesløst, end det plejer, fordi jeg har brugt temmelig store kviste af ærtecypres/ chamaecyparis-pisifera-squarrosa , måske bedre kendt som blød enebær. Efter mange forsøg er der nemlig omsider en plante, som oprindeligt var købt til en dekoration, som har taget fat efter udplantningen og har udviklet sig til en ganske nydelig busk.

Selvom de fleste blade nu er visnet bort, kan det stadigvæk godt lade sig gøre at finde hjerteformede blade derude.

Nu det handler om form, vil jeg gerne vise en forholdsvis ny plante, nemlig dværgfyrretræet herunder. Det hedder pinus strobus "shaggy dog", og tilnavnet skyldes dels, at det breder sig mere som bunddække end i højden, dels at nålene føles glatte og bløde som pelsen på en langhåret hund.


Det skulle ikke undre mig, hvis ophavsmændene har tænkt på en afghansk mynde a la denne skønhed.

Jeg ved ikke, hvordan den småbladede buksbom selv havde tænkt sig, at den skulle se ud, men en eller anden, som kan noget med en saks, fik altså fingre i den og kunne se denne form.

Nogle få høstkrokus danner en lille blå farveklat, og så kom jeg lige forbi en af Sørens siddepladser med kameraet. Den er lavet af  den hule stamme af et gammelt ananas æbletræ.
                                  

Article 0

$
0
0
Det flotte solskinsvejr lokkede mig ud med kameraet, selvom det egentlig ikke var planen. Der bliver færre og færre blomster at tage billeder af, men clematis durandii kan endnu, og en enkelt blomst i en gåseurt kunne jeg også finde.


Louise Odier får med sikkerhed stråleplet efter den første blomstring, men det forhindrer den overhovedet ikke i at blomstre videre, oven i købet i en højde, så den i dag kunne nydes med den blå himmel som baggrund.

Willestrups knopper lå i skygge, mens solen skinnede på bøgehækken i baggrunden.

Gul fasanbusk /leycesteria Formosa gold leaf gav også et farveindspark.

Gyldenlakken erysium Bowles Mauve var egentlig smidt på komposten, men blomstrede bare videre og så lidt buskagtig ud, så nu er den flyttet ind i drivhuset, og vi får se, om den overlever vinteren. Det er nok en god idé at tage stiklinger i det tidlige forår.

Et enkelt blad fra en rød kløver, men nok ikke en rødkløver😏

Rhododendron proteoides er en langsomtvoksende dværgplante med et utroligt dekorativt rustbrunt indument.

 

Børnebørnene var på besøg i weekenden og gjorde deres til, at vi fremover har noget kønt at se på.

Eva fortsatte hjertetrenden, mens Thomas holdt sig til en strengt personlig stil med korte, grå stænger og brune plastikpotter draperet med toiletpapir - måske starten på n ny trend.

Hvis man trods den stærke sol ikke kan se, at dette er et rensdyr, så er der noget galt med øjnene😍

det er næsten ikke til at fatte

$
0
0
- at dagene kan blive kortere; men det kan de, og brunt og grønt er de farver, der dominerer i haven for tiden, og vil være det længe endnu. En sjælden gang imellem forskønner solen dog den matte brune farve, så den nærmest ligner kobber.


Clematis viorna er for længst holdt op med at blomstre. Nu er det dens frøstande, der fanger øjet, vel at mærke når solen skinner. Ellers er det noget værre pjusk.


Viburnum farreri December Dwarf er lige begyndt at blomstre, men fanger ikke umiddelbart øjet, med mindre man går lige forbi den. Når man zoomer ind på knopper og blomster, kan man ikke være i tvivl om, at den er i familie med kejserbusken.




 I bryggerset er denne amaryllis sprunget ud. De røde nuancer er virkelig lækre i mine øjne.Heldigvis er der en knop mere, som måske venter med at springe ud til jul.

et blandet indlæg

$
0
0
Dagens indlæg handler om haven, dog med et enkelt juleindslag. Blomster i haven er næsten 100% lig med roser her i starten af december, og også roserne synger på absolut sidste vers. Rhapsody in blue er den flotteste. I collagen viser jeg nederst knopper af Munstead Wood ved siden af de sidste "knopper" i Sally Holmes - sådan kan det gå.


Cyclamen cilicium står i vores sandbed i en lille potte og har klaret det omskiftelige vejr rigtig flot.
Lady in Black viser stadigvæk masser af farve.
        

Den hvide peberbusk er efterhånden blevet stor og lægger an til en stor og langvarig blomstring





På frugtfronten er boiken æblerne næsten helt uberørte af fuglene, der indtil videre foretrækker nedfaldsæblerne.

Der er også en del figner på figentræet, men dem får vi ikke gjort noget ved og fuglene ej heller.

Forårstegn i form af skud i paeonia mlokosevitchii og trillium chloropetalum- på samme tidspunkt som de plejer at dukke op.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om denne gulbrogede benved, som står i udkanten af terrassen ud for køkkenvinduet? Er den for broget - på nordsiden er der f.eks. rent gule afsnit - eller er den forfriskende? Om sommeren blomstrer Multi Blue i kronen, og det ser helt godt ud.


Eva syntes, jeg skulle vise de små fugle, der lå til hende i julekalenderen. Racen er lidt svær at afgøre.

den klargjorte have

$
0
0
Rhodendroneksperten  Niels Skjøldberg havde et indlæg for ikke længe siden, som han kaldte Vinterens  stedsegrønne have, og hvor den første overskrift hedder Den klargjorte have. Her anbefaler han surbundshaven, fordi den efter hans mening er smuk og ryddelig om vinteren uden at kræve en masse arbejde af haveejeren, altsammen en modsætning til f.eks. "store visne/væltede staudebede". Det fik mig til at fokusere på sådan et bed, nemlig det, vi kalder sensommerbedet, og som ser sådan her ud i dag. De mørke pletter er visne stauder, som får lov at bliver stående indtil videre.

Kæmpehavren/ stipa gigantea springer ud i juni og er stadigvæk dekorativ.

Tamarisk er et stedsegrønt element blandt alt det visne.

18. januar

3. maj - der venter tydeligvis en kraftig oprydning henover vinteren.

19. juni - bedet er allerede fyldt ud


9. juli

17. juli

19. august

1. september

17. september



27. september


1.oktober


12. november

Er bedet klargjort? Til vinteren, ja, det vil jeg mene. Til foråret? Absolut nej. Det mest ryddelige stadie er klart majbilledet, som samtidig er så langt det kedeligste, så for mig har det ingen hast med at få ryddet op. 
Det skal nok tilføjes, at sensommerbedet ligger i yderkanten af haven og ikke lige foran køkken- og stuevinduerne. Der ligger der faktisk et surbundsbed, og i april, hvor sensommerbedet ingen æstetisk værdi har, ser dette vel både ryddeligt og smukt ud. Vi er heldige, at vi har plads til begge dele.

decemberglimt

$
0
0
Juleroser i december  - det er jo helt perfekt; men det er blomsterne desværre ikke allesammen. På afstand lyser de jomfrueligt hvide; men når man ser nærmere efter, åbenbarer der sig små, sorte pletter på nogle af bladene. Jeg gætter på, at det skyldes vores fugtige vejr.


Den sidste overlevende asters har fået flotte gule blade.

Træpæonen Ludlowiis dekorative frøstande 

 Nogle stedsegrønne som denne dværgfyr skifter farve i den kolde tid, idet nålene da bliver gule i stedet for grønne. Den blågrønne trælupin/ lupinus arboreus versicolor understreger sikkert det gule med sin komplementærfarve.

I det sidste nummer af Gardens Illustrated stiftede jeg bekendtskab med en dværgfyr med navnet pinus contorta Chief Joseph, som en nåletræsspecialist beskrev som hans yndlingsvinterplante. Det gav mig blod på tanden, idet interessante planter til vinterhaven er noget, jeg altid er optaget af, og efter en del søgen er vi nu de lykkelige ejere af denne lille plante. Det er svært at forestille sig, at nålene bliver neutralt grønne igen, når det bliver forår.



Hvis I mangler ønsker til ønskesedlen, vil jeg for resten meget anbefale et abonnement på gardens Illustrated. Det er et interessant og smukt illustreret magasin, og i modsætning til Haven kommer det altid til den første i måneden, nogle gange endda et par dage før.
Et andet forslag er denne vandkande fra Haws, som jeg fik i fødselsdagsgave i juni. Den er velafbalanceret og rummer et par liter mere end de fleste andre vandkander, og så er den smuk i mine øjne, sandsynligvis fordi den ligner det, den er, nemlig en vandkande og ikke spor andet.
Dagens indlæg er overhovedet ikke sponsoreret, selvom det måske kunne se sådan ud.

Viewing all 841 articles
Browse latest View live