Quantcast
Channel: hortofilia
Viewing all 841 articles
Browse latest View live

ingen julerier

$
0
0
- så er I advaret.  Først dagens blomsterhøst - vi er ovre i småtingsafdelingen. Rosen er nostalgi, og den lille primula hedder frondosa.

Den gule lewisia står i drivhuset.

Stipa tenuissima pony tail er ikke vinterhårdfør hos os. Til gengæld sår den sig selv i pikstensstierne.

Dette rektangulære bed har jeg vist ikke vist i sin helhed før. Det er først og fremmest tilplantet med planter, der kan tåle at stå fugtigt, for det er det fugtigste sted i haven.

Dernæst er planterne valgt ud fra deres bladformer, dels storbladede stauder som bronzeblad og en gunnera, der nu er pakket væk i det ene hjørne, dels  nogle græsser, en bambus og tre stynede og flettede piletræer, allesammen lette og flagrende planter som kontrast til de tunge stauder. 
Rådyrene har desværre fejet eller skrællet en del af den smukke, gule bark på den ene flettede pil.                                                                

                                                                           Ca. 1. juni.

Bambussen er valgt, fordi den efter sigende ikke breder sig uhæmmet, og fordi den med tiden udvikler flotte, stribede stokke. Navnet er Phyllostachys aureosulcata 'Spectabilis' / gulfuret bambus, og den kan blive 6 meter høj. Inspirationen er hentet her og her.
                

I går gik vi en tur ved fjorden og stødte på dette træ, som på en eller anden måde gjorde opmærksom på sig selv.


nethandel m.m.

$
0
0
Det kan godt opleves som banalt og overfladisk at lave et blogindlæg om hverdagslivet med haven, når man har bevidstheden om Jettes store tab i baghovedet. På den anden side er det her, vores blogfællesskab har sit udspring, og gennem årene synes jeg, det har vist sig, at haven og bloggen under store personlige omskiftelser nærmest kan have en terapeutisk virkning.



Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har handlet planter og løg og frø online med danske og udenlandske firmaer, og det er yderst sjældent, at noget går galt. Det gjorde det dog i sidste uge, da jeg modtog nogle klematis fra det tyske firma Westphal. I stedet for coactilis, som jeg er 100% sikker på, at jeg bestilte, fik jeg tilsendt integrifolia baby white. Billederne herunder er fra firmaets hjemmeside.
 coactilis

baby white

De er kønne begge to, men for mig har coactilis i den grad wow-faktor, så jeg mandede mig op og sendte en mail, hvor jeg klagede over fejlen. Dagen efter fik jeg en mail tilbage, hvor de beklagede meget og tilmed lovede at sende coactilis uden beregning. Allerede i dag ankom den med posten. Det kalder jeg kundepleje.


I år avlede vi for første gang de dekorative hokkaido græskar i køkkenhaven, og på nettet fandt jeg denne lækre og enkle opskrift på græskarsuppe, som jeg har brugt adskillige gange og varieret ud fra, hvad vi ellers har i køkkenhaven. Peter er hjemme på juleferie, og fordi han har gang i en veganerkur, blev fløden i dag skiftet ud med kokosmælk, hviket bestemt ikke gjorde resultatet ringere.


Søren ønsker sig et vildtkamera i julegave, og hvis 😉 han får sit ønske opfyldt, kan vi vel få opklaret, hvad det er for nogle dyr, der vandrer rundt om natten og efterlader deres visitkort på "vores" stier.

god jul

$
0
0
Der kan næppe findes et mere passende tidspunkt  at ønske jer allesammen en god jul på end på denne dag, hvor lyset vender, selvom det bestemt ikke har set sådan ud. Gråt, mørkt og fugtigt har det været, og rosenknopperne rådner i stedet for at springe ud; men helleborus og peberbuske er allerede begyndt at levere, så selvom haven kan virke trist og grå, skal man ikke lade sig slå ud - næste års haveoplevelser venter lige om hjørnet.





Det milde vejr har skånet en del bladplanter, som f.eks. alunrod/ heuchera "caramel".

Når jeg fotograferer bærrene på sort slangeskæg/ ophiopogon, bliver de uvægerligt blå, selvom de er sorte set med menneskeøjne.


Til sidst en lille julegave, som jeg faldt over forleden, og som man kan kan bladre rundt i i en stille julestund, hvis man har lyst til det, nemlig et link til en digitaliseret version af de tidligere udgaver af Havehistorisk Selskabs årssskrift FRA KVANGÅRD TIL HUMLEKULE

dagen derpå

$
0
0
I dag havde Søren og jeg et ærinde, hvor vi både skulle køre over og langs med Limfjorden. Det var tydeligt, at vandet stod betydeligt højere, end det plejer, og ved den lokale strand var vejen stadigvæk oversvømmet ved 1-tiden, og den yderste række træhuse stod i vand. Bortset fra det så landskabet nu ganske uberørt ud oven på nattens stomvejr.






Herhjemme har en sjagger måttet lade livet - er vist fløjet imod drivhuset - og drivhuset har mistet et fag glas. Det er da billigt sluppet.


Snart springer den første blomst ud i vinteradonis/ adonis amurensis. Sidste år skete det lige omkring nytår.

nytår og blomstertælling

$
0
0
Godt nytår derude! Mit nytårsønske skal være, at  vores lille univers af havebloggere vil trives og allerhelst vokse i 2017. Af nytårsforsætter har jeg to. Det ene er, at jeg skal blive flinkere til at lægge en kommentar på bloggene, og det andet er, at jeg som minimum skal vente til februar med at starte den indendørs frøsåning.

Jeg har fulgt eksemplet fra en engelsk haveblog og foretaget en registrering af de blomstrende planter i haven her ved årsskiftet. Selvom jeg ikke gjorde det samme sidste år, kan jeg se på mine billeder, at der dengang var flere helleborus, der blomstrede.

Hvem skulle tro det - billedet blev taget i solskin i går kl. 2 om eftermiddagen. Godt vi går mod lysere tider.

meconopsis napaulensis

$
0
0
Denne meconopsis/ valmuesøster har jeg før lavet et indlæg om. Den er monocarp, dvs. at den dør efter blomstringen, som er flere år undervejs. Dens løv er utrolig lækkert, men har den skavank, at det ofte bliver angrebet af svamp især sidst på foråret, noget, som kan ende med at slå planten ihjel.


I dag, hvor det gjorde godt at få rørt de juleslatne lemmer, har jeg forsøgt mig med et nyt tiltag, nemlig at fjerne alle visne blade på og omkring planterne.

Det blev til en ganske pæn bunke.


Dernæst lagde jeg grus omkring planterne, for det er lige i jordoverfladen, at miseren sker.

Efter endt gerning blev kassen sat tilbage under et halvtag i et interimistiske drivhus.

Dernæst blev processen gentaget med en gruppe udplantede og noget større planter.

De står beskyttet i et lille drivhus i vinterperioden. Taget står på skrå, for at der kan blive skabt noget luftcirkulation. Nu overvejer jeg, om jeg også skal sprøjte planterne forebyggende med et svampemiddel. De ser jo sunde ud allesammen; men det er absolut ingen garnti.

grøn vinter

$
0
0
Det var en lidt speciel oplevelse i dag at gå fra den lune stue og computeren, der viste svenske haveblogs med smukke snebilleder, ud i en grøn og brun have med en bidende blæst. Jeg er lidt ambivalent, hvad snevejr angår.På den ene side kunne jeg godt tænke mig et smukt og beskyttende lag sne, på den anden side kan man kun nyde de bare veje og den sikre trafik.
I år har vi for første gang stor glæde af juleroserne,som lyser op selv på afstand.

De andre helleborus er godt på vej. Sidste år flyttede jeg rundt med nogen af dem, så jeg kan ikke 100%  huske, hvem der står hvor.

De friske skud på almndelig benved / Euonymus europaeus og frøstandene på indianermynte/ agastache er sådan set lige så fotogene som peberbuskenes (daphne mezereum) blomster, men dufter selvfølgelig ikke.

Denne skimmia med grønne knopper byttede plads med en rhododendron i mandags. Forhåbentligt tager den ikke skade i kulden oven på omplantningen.

I drivhuset blomstrer to lewisia  - det er hyggeligt.

Det er nu endnu mere hyggeligt, at der nu er vintergækker i sandbedet. Skiltet i denne potte er desværre blevet væk. Jeg håber, at det viser sig at være "three ships", som er en af de tidligste og derfor opkaldt efter en Christmas carol.

frøpriser

$
0
0
Her i januar er vi mange, der ivrigt konsulterer frøkataloger og -hjemmesider. Sommerblomster gør jeg ikke meget i, men har i år været rigtig glad for den gule cosmos og den grønbrogede zinnia, For sjovs skyld har jeg undersøgt, hvilke priser de to sælges til på nettet hos en håndfuld danske firmaer og blev ærlig talt temmelig overrasket over resultatet.

Cosmos xanthos
Firma                                              pris                   frømængde
Florama                                        18 kr                   25
Kerneliv                                        21,5kr                 30
Fuglebjerggård                             30 kr                   ?
Frøtorvet                                       36 kr                   ?
Blomsterverden                            37,95kr               20
Bilka                                             20 kr                   50
Zimtrade                                       52 kr                   20


Zinnia queen red lime
Fuglebjerggård                             30 kr                   ?
Jyllands Frøhandel                       24,95kr               ?
Florama                                        18 kr                   30
Albinusfrø                                     28 kr                   30
Danfrø                                          24,95kr               60

6 dage uden at tage billeder

$
0
0
Det siger vist alt om vores januarvejr. Heller ikke i dag indbød vejret til at forlade brændeovnens varme, så de første billeder er taget inde fra det varme køkken.

 Især en af kattene sidder tit og hygger sig under det lave fyrretræ og venter på, at madfar skal begynde at røre på sig.

Det nye fyrretræ/ pinus contorta Chief Joseph dominerer sine omgivelser på trods af sin lidenhed.


Jeg overvandt min modvilje mod at forlade varmen, og det første motiv, jeg faldt over, var trælupinens blade som dråbefangere. Det ligner vel næsten diamantsmykker.

Vinteradonis ville nok foretrække regulært frostvejr i stedet for al den fugt, der præger vejret for øjeblikket..

Lærkespore er en stor og varieret planteslægt;nogle er nærmest ukrudtagtige, mens andre er utroligt vanskelige at holde liv i. Corydalis ellipticarpa hører til de forholdsvis store stauder inden for arten.

Allerede  i starten af oktober var det nye løv begyndt at vise sig. Ellers er det især bladfæstet, der nu er iøjnefaldende. I juli sås også nogle lignende små gevækster på stilkene, som dog ikke udviklede sig videre.


Kobberbregne eller rødslørbregne/ dryopteris erythrosora  er en flot grøn plante om vinteren.

Det danske navn hænger sammen med de nye skud, som begynder at vise sig sidst i maj måned.

I drivhuset er en af de faste vinterbeboere begyndt at vise sine specielle blomster. Bladene kunne umiddelbart tyde på, at det er en cyclamen, men hvis man nogensinde har set hasselurtens små brune blomster, er man ikke i tvivl om, at det drejer sig om en slægtning. Den hedder asarum maximum silver panda.

                   

tør jeg lave et indlæg?

$
0
0
Jeg har lige læst Henriks seneste indlæg, hvor han efterlyser " friske, nye indspark", og hans indlæg førte mig videre til Kjeld Slot, som vil se processer og leger med ideen om at oprette en favoritliste.
Men jeg har jo bare gået en rundtur i min grønne og våde have i mine lerede støvler og har lyst til at dele billeder af, hvad jeg oplevede på sådan en typisk, dansk januardag - håbløst banalt.😟


Nå, pyt med det! Herover viser jeg 4 grønne planter, som giver friskhed  og skinner, når solen lyser på dem. Øverst til venstre er det en mahognibregne/ Cyrtomium falcatum, som ikke har været kønnere hele året - den har nemlig en kedelig tendens til at blive gulliggrøn i stedet for skinnende grøn som nu. De to nederste planter er daphner, mens den øverste, som ligner dem næsten til forveksling, er en vortemælk.


Den blege sol ramte også de selvsåede fjergræs/ Stipa tenuissima 'Pony Tails'. Hvor er der i grunden mange planter, som holder af at så sig selv i sådan en pikstensbelægning.


Vores sensommerbed med græsser i forfald. Molinia Windspiel herunder dejsede om i juleferien. 8. november stod den stadigvæk smuk og rank.


Pilebladet solsikke fremturer med at være anderledes med sin spidse vækstvinkel, men falder sikkert også snart til jorden.

 Tagvinduet skal beskytte en orkidé mod regn; men når jeg mærker, hvor våd jorden er, og at selv græsplænen er smattet, så er jeg bange for, at det ikke nytter.

Min rundtur endte som så ofte ved sandbedet med de små lerkrukker med løgplanter, og i dag var der bid i form af en lille narcis, mere om den senere.

meconopsis og vintersåning

$
0
0
Meconopsis/ valmuesøster har jeg været fascineret af, næsten lige så længe som jeg har haft have. I juleferien meldte jeg mig omsider ind i meconopsis.org/, og selvom  deres frøbestilling forlængst var overstået, fik jeg alligevel tilsendt en håndfuld frøposer. For et par dage siden kom også de frø, jeg har fået tildelt fra AGS , ogs igen var der en håndfuld meconopsisfrø.


Nogle få af dem kender jeg overhovedet ikke; men så går jeg bare ind på denne blog og klikker på navnet i oversigten. Så får jeg både billeder og en grundig beskrivelse af planten.

For ikke så længe siden viste Esther, hvordan hun har tænkt sig at bruge bedrollers som beholdere til sin vintersåning. Det fik mig til at huske, at Hanne i Haven i sin tid lavede et indlæg om det samme emne, som folk var særdeles begejstrede for. Jeg gik selv med på ideen det år, men bestemt med begrænset succes, Dels kom der op til flere storme, som blæste rundt med disse bedrollers og væltede de små potter, som endte mere eller mindre hulter til bulter med indholdet dryssende ud over det hele, dels fik jeg det aldrig til at fungere med lågene, som jeg ellers netop i udgangspunktet syntes var sådan en fiks løsning. Jeg konkluderede dengang, at mit temperament mærkeligt nok ikke er til bedrollers, og valgte at køre videre med min oprindelige husmandsløsning, nemlig flamingokasser, diverse potter og beholdere og hvide plastikposer.

I dag har jeg sået meconopsisfrø i bakkerne herover, som stammer fra en gammel udtjent plantereol,(sikkert fra Jem & Fix) og dækket frøene med et lag vermiculite.

Derefter fik de et lag sne og blev placeret i en ny reol fra J & F.

Reolen har jeg derefter anbragt i en fleecepose, sådan at der kan komme vand, men ikke blæst og ikke alt for meget udtørrende sol ind til frøene og slet ingen sultne fugle.  Reolen er  blevet placeret beskyttet sammen med mine andre frøtiltag på østsiden af et udhus.


Afhængig af udviklingen vil nogle af  planterne blive priklet ud i flamingokasser og/eller plastikpotter til sommer, og andre vil få lov til at gro videre i beholderne, og allertidligst efter endnu en vinter vil de blive plantet ud i haven.

Det er ikke sådan, at vi ingen meconopsis har i haven, tværtimod har vi en del forskellige; men dels er nogle af dem monokarpe og dør efter blomstringen, dels er en del af de staudeagtige kortlivede og skal fornys hele tiden, og endeligt er der spændende og uprøvede arter, som jeg vil elske at få til at spire og gro.

"Sikken tålmodighed," kan jeg forestille mig, at I tænker. Dertil vil jeg sige, at det hjælper meget at have frø i gang henover årene, for på den måde vil der hvert eneste år være glædelige overraskelser, og de planter, man selv har sået, er nu engang de lækreste😋

oh ve oh klage

$
0
0
Hvor er det besværligt at lave indlæg og læse blogs på mobiltelefon; men når man selv har gjort det onde ved den bærbare, nytter det vel ikke at klage sin nød.














I hvert får jeg ingen sympatitilkendegivelser fra min bedre halvdel, tværtimod.

Desværre går der over en uge, før alt igen er ved det gamle.

Øv øv øv





















Stadigvæk pc-løs

$
0
0
Men nu har vi investeret i en tablet, så i går kunne vi ubesværet Skype med sønnen i New York og i det hele taget surfe på nettet. Søren er en ren analfabet, hvad internettet angår,  men fandt da ud af at deltage i en afstemning på JPs hjemmeside, og det tvivler jeg på, at han nogensinde ville gøre på pc'en.
 

Jeg skulle lige prøve at tage billeder med tabletten. Det gik da nogenlunde, men jeg glæder mig til at kunne bruge mit kamera igen. Billederne er rigeligt gyldne i farveholdningen, men alligevel ikke ret langt fra de virkelige solnedgangsfarver i går.




Den hvide peberbusk har fået en lille baby, som også blomstrer i år. Moderplanten var ikke meget større,da vi anskaffede den i 2012.



I en grøn vinter er de stedsegrønne planter uundværlige. Herunder ses parasoltræet/sciadopitys verticillata og forskellige rhododendron.



Er jeg ikke bare dygtig🔅

$
0
0
Da det trækker mere og mere ud med at få pc'en tilbage, satte jeg mig for at undersøge, om det mon er muligt at overføre billeder trådløst fra kamera til tablet.

Det er det minsandten - ved hjælp af  appen  WMU, som er udviklet af Nikon netop til at forbinde et Nikon kamera med en smart - enhed. Ved hjælp af den kan  man oven i købet også tage billeder trådløst med kameraet. Det skal også afprøves en dag.
Pinus unciniata heideperle

Umiddelbart ser det ud, som om man er nødt til at sætte flueben enkeltvis ved de  billeder, man ønsker at overføre, og det virker lidt omstændeligt, dog ikke værre end at man kan vænne sig til det.
Corydalis ellipticarpa

De to apparater danner tilsyneladende et fælles netværk, og derfor slår app'en det lokale internet fra, mens de arbejder sammen. Det gav mig sved på panden og mavepine, indtil jeg fandt ud af, at det var derfor tabletten insisterede på at være offline.


Oxalis versicolor

Det, der mangler nu, er sådan set kun noget mere lys, og det kommer vel om et par dage.


Et blandet lot

$
0
0
OK,  kulde og sne har vi da fået; men i stedet for solskin er vi blevet belemret med en blæst, som går gennem marv og ben, og rhodoerne skutter sig i kulden.
Rex

Dauricum
Eller bliver godt blæst igennem.
Insigne


De udsprungne helleborus ligger hen ad jorden.

Denne fligetbladede gør dog ikke, sikkert fordi den står lidt beskyttet bag en sten og ind under en busk.

Den plantes oftest for bladenes skyld. På engelsk har jeg set den blive kaldt bregnebladet helleborus, men det latinske tilnavn er multifidus hercegovinus. Personligt synes jeg rigtig godt om den lille og meget grønne blomst.


Alliumplanterne bliver tilsyneladende heller ikke påvirket af frosten.

I erkendelse af , at jeg ikke får passet dem, har jeg med årene skåret kraftigt ned på stueplanter og erstattet dem med forskellige glasting. Forrige weekend faldt jeg for to nye ting - det sker nu ikke så tit længere - og den ene var det balusterformede hyacintglas, som står til venstre i billedet herunder.

Den anden var et lille blækhus, som er et veritabelt lille hus med skorsten, tag, dør og  to vinduer.

Den har fået sin plads i køkkenvinduet sammen med andre små glasting.


har ikke tid, jeg strikker

$
0
0
Nu hvor frosten har sat et midlertidigt stop for planternes liv oven over jorden, passer det udmærket, at jeg langt om længe har fået gang i strikkepindene igen. I fredags startede jeg på en sweater til mig selv (Str. L) og mangler nu kun et halvt ærme, så rundpinden har været rødglødende.

Det samme kan man just ikke sige om kameraet, men vintergækker kan man da altid forevige.

Diggory herover har jeg store forventninger til med de brede blade og blomsten, som  får mig til at tænke på en ballonnederdel i krøllet silketaft.


Når vintersolen skinner, går der skønhed i selv visne, gråbrune frøstande.


Fuji kirsebærtræet har masser af knopper på sine zigzaggrene.

De flettede pil giver farve i vintersolen. Espalieret trænger vist til en gang forårsvask.


En ny, midlertidig beboer i drivhuset hedder cyclamen alpinum. Jeg vil egentlig gerne lave et  indlæg mere om cyclamen, men pc'en med alle mine billeder lader vente på sig.  -  Det var det indlæg - strikkepindene kalder.

Skiftevis frost og tø

$
0
0

- er hård tobak for mange planter, og det er forunderligt at se hver eneste vinter, hvordan f.eks. helleborus og senere tulipaner er i stand til at rette sig op efter at have været stivfrosne.

- for slet ikke at nævne de små erantis.

Cyclamen coum gør dem kunststykket efter, men ser mere forhutlet ud.

Vinteradonis/ adonis amurensis har  i løbet af januar sendt sit fligede løv i vejret.

Solen i fredags lokkede flere knopper til at springe ud - i dag i gråvejret er de lukkede igen.


På denne årstid dominerer den det lille bed, vi kalder spaltebedet.

Vores spaltebed kan overhovedet ikke sammenlignes med de professionelle, men er noget kønnere efter min egen ydmyge mening, fordi det virker mindre konstrueret og stenene mere naturlige. Til gengæld er pladsen ikke udnyttet nær så effektivt.

Bedet er to meter langt og godt en meter bredt - der var  simpelthen ikke plads til mere. Vi har brugt egnede flade natursten fundet på matriklen og ved stranden, og det rakte til tre små, egentlige spalteafsnit. Resten er indrettet som et traditionelt alpint bed med mere afrundede sten.


Da vi lavede bedet, havde jeg lige læst  peterkornstradgard.se/boken, hvor Peter Korn advokerer for at plante i rent sand. Derfor består den sydlige halvdel af 100% sand, og den nordlige halvdel  af  halv sand og halv surbundsjord. Planterne trives godt i deres forskellige mikroklimaer, den stedsegrønne daphne cneorum/stenrose faktisk alt for godt, så den nu dækker for flere dyrebare plantelommer.
 Hvis man er interesseret i at se videoer fra Peter Korns spændende have og få mere at vide om hans planteprincipper, er det en god ide at søge på ham på YouTube.

Lady Beatrix Stanley

Fra nu af er der dømt camelliaflor i drivhuset.

ligegyldigt hvor ihærdigt TV2 prøver

$
0
0
-at piske en stemning op omkring århundredets danske vintervejr i disse dage og sender rapportere ud i et forgæves forsøg på at skabe stort vinterdrama, så har vi altså forårsvejr med  strålende sol og nogle få plusgrader her i Vestjylland.
Her i haven som i rigtig mange andre haver vrimler det med vintergækker og erantis, og nogle af de små gule har fundet på at mingle med krybende kambregne/ blechnum penna-marina.


Også krokus og dorothealiljer er sprunget ud - lidt tidligt, synes jeg i grunden.








I sandbedet er Diggory og den gule Spindlestone Surprise sprunget helt ud.


Cyclamen coum står også i sandbedet; den lille fyr har jeg selv sået.

Ypsilandra thibetica er sprunget ud i drivhuset. De sartblå støvknapper er så charmerende.

Forårstegn er der i det hele taget masser af i haven nu, nogle af dem dog så små og undselige, at man næsten ikke bemærker dem. Tag f.eks. de bittesmå, nye blade på hot chocolate.

Gode, gamle løjtnantshjerte/ lamprocapnos  spectabilis starter altid tidligt, og hvert år forbløffes jeg troligt af dens specielle farve.

Lathyrus vernus er så langt fremme,at jeg bilder mig ind, at man kan se, at blomsterne bliver rosa.

Får du noget til føden, forestiller jeg mig, at dompaphannen spørger sin mage.

Janteloven og haveblogs

$
0
0
Da jeg forleden læste dette indlæg på Anettes blog, var min spontane reaktion: Her er der en pige, som er vild med noget, hun har præsteret, og som gerne vil dele sin glæde med os andre. Hvor fedt!
clematis cirrhosa Freckles


Min næste tanke var, at sådan er indlæg kunne jeg aldrig nogensinde selv  lave - dertil er jeg alt for præget af den famøse Jantelov, hvis 10 bud lyder som følger:

Du skal ikke tro du er noget
Du skal ikke tro du er lige så meget som os
Du skal ikke bilde dig ind at du er klogere end os
Du skal ikke bilde dig ind at du er bedre end os
Du skal ikke tro du ved mere end os
Du skal ikke tro du er mere end os
Du skal ikke tro du dur til noget
Du skal ikke le ad os
Du skal ikke tro at nogen bryder sig om dig
Du skal ikke tro at du kan lære os noget


Mon ikke også, det er Janteloven, der forsøger at stikke sit grimme hoved frem i dette rørende indlæg for kort tid siden på Birgittes blog, det er jeg ret overbevist om.
 

Den pointe, jeg er lidt længe om at nå frem til, er, at vores haveblogunivers i mine øjne er så vidunderligt fri for Janteloven. Tværtimod handler det her om ros og opbakning og skulderklap. Faktisk kunne man fjerne det negative ord "ikke" fra de ti bud og erstatte det med "du må gerne", og så ender vi med en fin beskrivelse af den grundholdning, der dominerer vores forum.

Janteloven har sin rod i misundelse og mindreværd, og man kan spørge, om der ikke findes misundelse på bloggene, og dertil er svaret: jo bestemt, men som regel på en god og konstruktiv måde. F.eks. gad jeg da godt have Lisbeths tidlige, hvide kamelia - den passer perfekt ind i vores koncept - men Lisbeth har jo fortalt, hvor hun har købt den, og derved bliver kameliaen til et eksempel på den åbenhed og gavmildhed, der også præger bloguniverset.
 

Hvornår kammer glæden over og bliver til pral, og gør det overhovedet noget, at man praler lidt? Ja, her i Vestjylland er det skam absolut forbudt at prale, selvom jeg selv er enig med Kathrine Lilleør, når hun skriver: ”For mig at se er den, der praler, jo oftest bare rigtig glad i låget. Ofte kan praleri slet ikke skelnes fra glæde, og glæde har det jo med at ville deles..." Det skal heller ikke være en hemmelighed, at vi vestjyder er overbevist om, at sjællændere simpelthen ikke kan lade være med at prale - de er ligesom født med et ekstra gen, et pralegen.

Måske er der ind imellem en tendens til, at der går lovlig meget konkurrence i at være først, størst, smukkest, sjældnest og klogest på vores blogs, noget, som sagtens kan lægge en dæmper på lysten til at lave indlæg; men så er det jo herligt, at man kan vælge ikke at deltage i den leg og lade være med at kommentere de indlæg, der viser den tendens.

Som kontrast til det dukker der med mellemrum et behov op for at vise det mindre kønne og det uperfekte. Der bliver jævnligt fremvist eksempler på øjenbæ eller ting, man ikke er stolt af eller bekymret over, altsammen noget, som måske er en sund reaktion på  for meget skønmaleri.
Pachyphragma macrophyllum

Selvom jeg personligt har en svaghed for sjældnere planter, er der ikke for mig noget smukkere eller mere livsbekræftende end billeder af de tidlige forårsløg, som vi alle har i haven, og som signalerer, at et nyt haveår er under opsejling. Problemet kan bare være at variere den slags indlæg, hvis man altså gerne vil det.


Det blev til en lang snak om et fænomen, som norske og svenske læsere formentlig ikke kender til, selvom Jantelovens fader Aksel Sandemose  var halvt norsk, og forhåbentlig bliver det efterhånden færre og færre danskere, der støder på den - selfies og Janteloven går i hvert fald ikke ret godt hånd i hånd.

Ukrudt?

$
0
0
Uønskede planter er definitionen på ukrudt, når man googler ordet, og det omfatter derfor både vilde planter og kulturplanter, som vokser det forkerte sted. Haveejeren er altså den enevældige herre, der definerer, hvad der er ukrudt i hans have, og som lever i illusionen om at kunne kontrollere naturen. Her på matriklen er vi to herrer, som ikke altid er helt enige om, hvad der er krudt, og hvad der er ukrudt.

Tag nu f.eks. de skønne vintergækker. Ifølge Søren kan de aldrig nogensinde betegnes som ukrudt.

Det er jeg ikke helt enig i. I skovhaven er de således begyndt at trænge ud i stien i selskab med erantis i hobetal.

Fra modsat side er det havehyacinter, der invaderer stien, så hvis jeg ikke gør noget ved de uønskede gæster, hvor smukke de end er, vil stien snart forsvinde og skovhaven miste sin form.

De første to billeder stammer fra indkørslen, og når man zoomer ind, kan man tydeligt se det friske, grønne bunddække, som består af skvalderkål og vild storkenæb.

Længere mod syd er det hestehov, der dominerer, stadigvæk i selskab med de to grønne bunddækkeplanter.

Længst mod nord er de første spæde blade af ramsløg spiseklare. Alle de nævnte planter, som traditionelt betegnes som ukrudt, er særdeles invasive og får simpelthen lov til at slås om pladsen. Græsset bliver slået og mælkebøtter og brændenælder fjernet, og det er, hvad vi investerer i vedligeholdelse af bedet. Ukrudt? Søren siger ja,og jeg kalder det bunddække.

Påskeklokker sår sig selv i stor stil rundt omkring, i det næste billede i rødderne på en træpæon sammen med vintergækker.

Påskeklokken er lidt lille, men dobbelt og  fint gul med røde stænk. Ikke ukrudt, er vi enige om.

Men i det følgende udsnit af en runding med påskeklokker ses det vist tydeligt, hvor vildt de sår sig selv. Hvis ikke jeg fjerner de fleste frøplanter, vil der efterhånden blive trængsel i bedet, og blomsterne vil derfor gradvis blive mindre og mindre.

Der er ellers mange fine klokker i bedet, allesammen frøplanter, så jeg risikerer jo at fjerne den, der ville være blevet den allerfineste.


Denne tidlige iris står efterhånden i mange danske forårshaver.  I år er den dukket op midt i et ret tæt bunddække af guldjordbær. Noget lignende har Lisbeth set på Samsø, hvis jeg husker ret. Det må være et tegn på, at den er faldet godt til. Heller ikke ukrudt, selvom haveejeren ikke har været medbestemmende.

                                                                                      

Heldigvis er vi lykkeligt fri for de helt slemme ukrudtsplanter som snerle og agerpadderok.  Min hadeplante nummer et er uden tvivl vorterod, som jeg ikke engang vil vise et billede af.  Søren synes, jeg skal slappe af, den visner jo væk hen på sæsonen; men det kan jeg bare ikke 😠
Til sidst to planter, som absolut ikke er ukrudt. Først en blomsterknop i den tidlige staudepæon veitchii woodwardii og derefter blåaks/ sesleria heufleriana, som er utrolig let at overse.



Viewing all 841 articles
Browse latest View live